contactaanmeldenfotohome
Nieuws april 2012

April 2012: Zwanger in Uganda… dat is pas werken!

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Na een welverdiende twee maanden durende vakantie, is op zes februari j.l de school weer open gegaan en is het nieuwe schooljaar begonnen.
Voor één van de juffen is het extra bewonderenswaardig dat ze zes februari al weer aanwezig was. Juf Maria is in de vakantie bevallen van een jongetje maar toch al weer volop aan het werk! In tegenstelling tot de verlofregelingen in Nederland, bestaat er geen soortgelijk zwangerschapsverlof in Uganda. Zwangere vrouwen mogen enkele dagen voorafgaand aan de bevalling thuis blijven maar ze worden geacht, als de bevalling goed verlopen is, een paar dagen na de bevalling al weer te komen werken!! Een ander gebruik omtrent de geboorte is de naamgeving aan het kind. Tot op heden is de naam van juf Maria’s zoontje nog niet bekend. In Uganda krijgen baby’s pas een naam nadat ze zijn gedoopt. Waar het bij het beginnen met werken dus allemaal erg snel gaat, gaat het met een naam geven des te langzamer…

Met de start van het nieuwe schooljaar worden 93 kinderen voorzien van gesponsord onderwijs! Een aantal waar wij als Stichting erg trots op zijn. 46 kinderen volgen het gesponsorde onderwijs op onze eigen kleuterschool. 47 kinderen zitten onderhand al op een van de twee basisscholen waarmee de Stichting samenwerkt. Per jaar kunnen 5 voormalig topclass-kinderen doorstromen naar de basisschool. In verband met de hogere onderwijskosten van de basisschool, is het voor de Stichting niet meer mogelijk om alle kinderen door te laten stromen. Om een financieel gezonde Stichting te blijven, is 2 jaar geleden besloten dat slechts 5 kinderen door kunnen naar de basisschool. De directrice van Happy and Joy, Lisa, besluit op basis van bepaalde criteria welke kinderen door mogen leren. Om het overzicht te behouden, kunnen de gesponsorde kinderen naar 2 vooraf geselecteerde basisscholen. Met deze twee basisscholen heeft de Stichting een samenwerkingsverband. Per aanvang van dit nieuwe schooljaar is er een nieuw samenwerkingsverband aangegaan met een nieuwe basisschool, genaamd Saint Francis. Tot dit jaar ging een deel van onze kleuters naar de basisschool Delight. Door een verhoging van hun schoolgeld was de Stichting genoodzaakt om met een andere basisschool samen te gaan werken. Na een uitgebreid onderzoek heeft de stichting gekozen voor Saint Francis. Alle kinderen van de basisschool Delight zijn probleemloos overgestapt naar Saint Francis, in de hoop daar hun basisschool te kunnen afmaken. Zowel het Ugandese als het Nederlandse bestuur heeft hierin alle vertrouwen!