contactaanmeldenfotohome
Nieuws augustus 2013

Augustus 2013: Spannende maanden

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

De maanden juli en augustus waren bijzonder voor Stichting Happy and Joy. Na een paar jaar hiernaar toe gewerkt te hebben, was het deze zomer dan eindelijk zover: de bouwactiviteiten op het nieuw stuk land gingen van start! De eerste stap naar een meer zelfvoorziendende school is gezet. Dit was niet zo snel gelukt zonder de hulp van de Protestantse Gemeente Sassenheim, en in het bijzonder de leden van Attention, inclusief Marcel en Jan Willem. Stichting Happy and Joy wil daarom graag van deze gelegenheid gebruik maken om onze enorme dank naar hen uit te spreken. Geweldig wat jullie voor de Stichting hebben gedaan, in Nederland maar ook in Uganda. De Attentioners hebben heel veel werk verzet waardoor de nieuwe toiletten voor de school zo goed als af zijn! Ook heeft de school hele mooie nieuwe muurschilderingen gekregen. Tenslotte heeft Attention een extra financiële bijdrage geleverd aan het weer werkzaam maken van de waterput, die gevestigd is op het nieuwe stuk land. Al met al een hele bijzondere bijdrage aan ons project, waarvoor we jullie heel dankbaar zijn. Inmiddels gaat de bouw in Uganda gestaag verder en zijn de Ugandese bouwvakkers druk bezig met de bouw van de huurhuisjes.

De Attentioners zijn niet onopgemerkt gebleven in Uganda. De Ugandezen waren zwaar onder de indruk van hun harde werk. Ze lieten zich echt niet kisten. Ook vonden de ouders van de kinderen de Attentioners maar wat interessant. Tijdens de aanwezigheid van Attention heeft Lisa, de directrice van de school, een sportdag georganiseerd voor alle kinderen van de school, hun ouders en natuurlijk de Attentioners. De sportdag diende als eindejaarsfeest. Iedereen was heel erg enthousiast over de sportdag en de ouders van de kinderen namen het maar wat graag op tegen de Attentioners. We laten maar even in het midden wie gewonnen hebben… Maar het bleef niet bij sporten, de Attentioners waren heuse celebrities die met alle kinderen en ouders op de foto moesten. Na een hele dag in de volle zon gesport te hebben en met zijn allen te hebben gegeten, ging iedereen tevreden naar huis, zo ook de Attentioners want de dag erna mochten ze helaas al weer richting het vliegveld. Maar wel met een heleboel mooie herinneringen.

Na de sportdag zijn op de school zelf ook spannende tijden aangebroken: de examens staan voor de deur. Alle leerlingen leggen een examen af, zelfs al in baby class! De examenresultaten zijn natuurlijk een meetinstrument om het niveau van de leerling te bepalen, maar worden ook ingezet om de kwaliteit van de docent en het lesprogramma te toetsen. Omdat er geen vaststaand lesmateriaal is, zijn de docenten relatief vrij in hoe ze onderwijs geven. De examens kunnen helpen bij de kwaliteitsborg. Lisa moet de examens altijd ophalen bij het ministerie en de examens worden vervolgens op school afgenomen.

Een laatste ontwikkeling in Uganda is de aanwezigheid van een nieuwe kok. Jarenlang kookte Prossy op school, maar zij woont niet langer in het dorp. Haar man Hurbert bleek een kind te hebben bij een andere vrouw. Hierdoor is zij weggegaan bij haar man en is ze helaas terugverhuisd naar haar ouders in de village. Prossy haar taken worden nu overgenomen door een moeder van een van de kinderen die op school zit, te weten Akram.