contactaanmeldenfotohome
Nieuws december 2013

December 2013

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

De bouw
Het afgelopen jaar heeft voor Happy and Joy, voor een groot deel, in het teken gestaan van toewerken naar een duurzame toekomst door de ontwikkeling van het nieuwe stuk land, aangekocht in 2011. Eind 2012 was er, na goed onderzoek te hebben gedaan, een bestemming voor dit stuk land gevonden, namelijk het bouwen van verhuurbare huizen incl. toiletgebouw en een nieuwe toiletgroep voor Happy and Joy. Met de opbrengst van het verhuren van de huizen wil Stichting Happy and Joy de school in Uganda meer zelfvoorzienend maken. Het aangekochte land moet zodoende met name bijdragen aan de waarborging van het voortbestaan van de kleuterschool. De nieuwe toiletgroep voor Happy and Joy was noodzakelijk. De oude toiletten voldoen niet langer meer. De toiletten waren gebouwd boven een uitgegraven gat in de grond. Inmiddels zijn deze gaten verzadigd en kunnen de toiletten niet meer gebruikt worden. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen, worden de nieuwe toiletten duurzamer gebouwd middels een sceptic tank die leeggepompt kan worden. Dit moet er voor zorgen dat de toiletten lange tijd meegaan. Daarnaast moet de keuken verbeterd worden en een nieuwe opslagplaats gebouwd worden. Als alles gerealiseerd is, is de school weer klaar voor jarenlang gebruik.

Dankzij het in Nederland ingezamelde geld konden de bouwwerkzaamheden in Uganda medio dit jaar beginnen. Als eerst werd hard gewerkt aan de nieuwe toiletgroep voor Happy and Joy. De Ugandese bouwvakkers werden daarbij ondersteund door Attention!. Zij waren gedurende drie weken in juli 2013 aan het werk in Uganda. Al voordat zij in Uganda arriveerden waren de voorbereidingen voor de toiletten in volle gang. Al het werk ‘onder de grond’ was klaar. Attention! kon bij aankomst direct aan de slag met het opbouwen van het toiletgebouw zelf. Dus zij waren druk bezig met stenen stapelen, metselen, stucen en schilderen. En het resultaat mag er zijn. Toen Attention! weer richting Nederland vertrok, gingen de bouwwerkzaamheden in Uganda door. De vijf huurhuizen werden gebouwd. En dat bouwen in Uganda gaat enorm snel! Elke week ontvangt de Stichting foto’s van de vorderingen en inmiddels zijn de huizen bijna klaar, op enkele werkzaamheden na.

Eén van de volgende projecten is het bouwen van het toiletgebouw voor de woningen. Daarna zal de keuken van Happy and Joy nog aangepast worden. De huidige keuken is te klein en heeft te weinig ventilatiemogelijkheden. Door de naastgelegen opslag bij de keuken te betrekken ontstaat er veel meer ruimte.

Tot slot zal de opslag nog gebouwd worden en zal de omgeving woonklaar gemaakt worden. Voor dit laatste gedeelte van de bouwwerkzaamheden gaan we nog geld inzamelen. Daarnaast heeft Stichting Happy and Joy een fondsenaanvraag ingediend bij Wilde Ganzen (www.wildeganzen.nl). Dit is een organisatie die ontwikkelingsprojecten steunt in arme landen middels financiën, kennis en ervaring. Het doel van de Wilde Ganzen is armoede wereldwijd bestrijden. De ingediende aanvraag is inmiddels goedgekeurd. Door deze samenwerking wordt elke ingezamelde euro extra veel waard; de Wilde Ganzen vermeerdert het actieresultaat namelijk met 55%! Uw steun kan dus een extra grote bijdrage aan ons project betekenen.

 

Overgang naar IBAN
Wij hebben u al eerder geïnformeerd, maar brengen dit onderwerp toch nog even onder uw aandacht. Vanaf 1 februari 2014 zijn betalingen alleen nog maar mogelijk met het langere rekeningnummer IBAN en niet meer met het oude rekeningnummer. Dit geldt ook voor het rekeningnummer van Stichting Happy and Joy. Het IBAN-nummer van Stichting Happy and Joy is NL84INGB0002894928. Wellicht heeft u hier al rekening mee gehouden, maar het kan ook zijn dat het aan uw aandacht is ontglipt. Indien u meer wilt lezen over IBAN bij Happy and Joy en wat het precies voor u betekent, dan kunt u kijken op onze website onder het kopje ‘Financiën’. En mocht u er niet uitkomen, aarzel niet en stuur ons een email via info@happyandjoy.nl, zodat we u verder kunnen helpen.