contactaanmeldenfotohome
Nieuws december 2014

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

December 2014: Uganda is 2015 proof!

Vaak als je met mensen praat over Uganda, dan heerst er een beeld van een onderontwikkeld land, ver verwijderd van het ontwikkelde Westen en moeilijk bereikbaar, zowel fysiek als communicatief gezien. Toch hebben alle technologische ontwikkelingen ook in Uganda niet stil gestaan. De wereld wordt steeds kleiner door alle technologische ontwikkelingen en Uganda is allang niet meer dat verre land ergens in Afrika. Binnen no time kun je in contact staan met een lokale Ugandees!

Het fenomeen Internet is al jaren bekend in Uganda. Echter was het lange tijd niet zo wijd verspreid over het land en moest je naar internetcafe’s in de steden. Tegenwoordig kan Lisa gewoon op school of vanuit huis internetten. Met een bepaalde internet-dongel kan ze internet “inkopen”. Een soort pre-paid Intenet. En wat een mogelijkheden biedt dit zeg! Zo kunnen we heel eenvoudig telefoneren via Skype. Jarenlang belden wij naar Uganda via een speciaal nummer waardoor het goedkoper was. Hoewel dit al heel fijn was, was het zeker niet altijd even gemakkelijk communiceren door vertragingen op de lijn. Met de komst van Internet is bellen tegenwoordig een stuk makkelijker en spreken én zien we Lisa regelmatig via Skype. Dus hoezo, moeilijk bereikbaar?

Naast de komst van Skype, heeft Lisa sinds kort ook internet op haar telefoon en hebben we een directe verbinding met haar via What’s App. Als we wat informatie van Lisa nodig hebben, kunnen we dat nu direct aan haar vragen en krijgen we binnen enkele minuten een reactie terug via What’s App. Of hele leuke foto’s om ons te informeren over de status van de huurhuizen. Heel onwerkelijk eigenlijk. Maar wederom, hoezo moeilijk bereikbaar? En hoezo ver verwijderd van ons?

En als al deze digitale mogelijkheden te ingewikkeld zijn, dan kun je natuurlijk ook gewoon het vliegtuig pakken om alles en iedereen live te zien. Want binnen 8 uur ben je van Amsterdam in Entebbe, de stad waar het vliegveld ligt. Wederom, hoezo moeilijk bereikbaar?

Kortom, de ontwikkelingen gaan in de hele wereld snel en Uganda wordt daarbij niet overgeslagen. Voor onze samenwerking met Uganda is dit heel fijn en het maakt ons werk een stuk makkelijker. Het is dan ook te hopen dat de verbeterde bereikbaarheid van het land tot meer interessante (economische) spin-offs zal leiden. Spin-offs waardoor Uganda in de toekomst op meerdere vlakken niet meer onderontwikkeld zal zijn en de welvaart kan groeien. Benieuwd welke ontwikkelingen er in 2015 gaan plaatsvinden. Voor nu is het land in ieder geval aardig bij de ‘digitale tijd’ zoals wij die ook kennen!