contactaanmeldenfotohome
Nieuws februari 2013

Februari 2013: Start nieuw schooljaar

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Op maandag 4 februari j.l. is het nieuwe schooljaar in Uganda gestart. Van Lisa, de directrice van de school, hebben we vernomen dat bijna alle kinderen aanwezig zijn. De laatste kinderen druppelen aankomende week binnen. Zoals eerder beschreven, gaat de start van het schooljaar in Uganda anders dan in Nederland. Waar in Nederland alle kinderen aanwezig worden verwacht op de eerste lesdag, druppelen de kinderen in Uganda gedurende twee weken binnen. De kinderen komen namelijk vaak terug van een vakantie bij familie op het platteland. De terugreis naar huis gaat niet altijd even voorspoedig waardoor niet iedereen tijdig terug is. Voor de jongste kinderen is het toch wel even wennen om naar school te gaan: een van de kinderen uit baby class moest elke dag luidkeels huilen bij de start van de schooldag. Heel zielig... Gelukkig voelt hij zich inmiddels iets meer thuis en blijven de traantjes achterwege.

Zoals beschreven in het vorige maandstukje, is juf Angella bevallen van een jongen en heeft zij 40 dagen zwangerschapsverlof. Juf Angella zal dus niet aanwezig zijn bij de aanvang van het nieuwe schooljaar. Omdat zwangerschapsverlof niet gebruikelijk is in Uganda, was juf Angella intens gelukkig met de mededeling dat wij haar 40 dagen zwangerschapsverlof hebben gegeven. Nu kan zij zich lekker ontfermen over de kleine jongeman en zelf weer fit worden.

Dit schooljaar is een bijzonder jaar voor de Stichting: voor het eerst start een Happy & Joy kindje op secondary school! Beef is jaren geleden begonnen op onze kleuterschool. Na de kleuterschool heeft hij de kans gekregen om door te leren op primary school. Inmiddels heeft Beef alle klassen van primary school doorlopen en is hij de trotse bezitter van een diploma. Omdat wij als bestuur zo trots zijn op Beef en het feit dat we een Ugandees kindje al zover hebben kunnen helpen, heeft de Stichting besloten om Beef door te laten stromen naar de secondary school. Hierdoor kan hij nog meer leren en het vergroot de kans op een mooie toekomst. Het bestuur zal deze schoolkosten voor haar rekening nemen.

Waar de Stichting door het dolle heen is dat we ons eerste kindje kunnen aanmelden op secondary school, zijn de Ugandezen door het dolle door de Africa Cup of Nations: het voetbal kampioenschap in Afrika. Het kampioenschap van dit jaar vindt plaats in Zuid-Afrika en dit jaar betreft het de 29e editie. In Uganda is voetbal een heel populaire sport, zowel om te spelen als te kijken op TV. Door het vroegere kolonialisme zijn de Ugandezen groot fan van de Britse voetbalclubs. Helaas heeft Uganda zich al een paar jaar niet kunnen plaatsen voor de Africa Cup, maar dat wil niet zeggen dat het kampioenschap minder leeft onder de Ugandezen. Overal worden de wedstrijden gevolgd. Op 10 februari 2013 moet de winnaar van Africa Cup bekend zijn.

Tenslotte wil de Stichting u nog iets vertellen over de bouwplannen. Op het schoolterrein staan naast de school, vier bijgebouwen. In deze vier bijgebouwen zit het kantoor van de directrice, de slaapruimte voor de nachtwaker, de keuken en de opslag. Zoals al eerder beschreven, wordt de keuken verbouwd en met name vergroot. De muur tussen de keuken en de opslagruimte wordt doorbroken waardoor de oplsagruimte betrokken wordt bij de keuken. Dit betekent alleen wel dat de huidige opslagruimte komt te vervallen. Er moet dus een nieuwe ruimte gevonden worden voor opslag. Gelukkig is er nog wat ruimte tussen de schoolpoort en de bijgebouwtjes. Daarom wordt naast de vier bijgebouwen, een vijfde gebouwtje gebouwd waar we het speelgoed kunnen opbergen. Dit nieuwe projectje wordt meegenomen in het bouwplan.