contactaanmeldenfotohome
Nieuws februari 2015

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Februari 2015: Een nieuw schooljaar met volop vernieuwingen

Sinds de eerste week van februari is de school weer open. De kinderen, de juffen en de directrice hebben mogen genieten van hun grote vakantie. Dit kan worden vergeleken met onze zomervakantie. De eerste weken staan vaak in het teken van inloop; tijdens de grote vakantie zijn veel kinderen naar familie in the village gegaan. Niet iedereen redt het om op tijd terug te zijn, mede doordat er tijdens een grote reis vertragende onverwachtheden kunnen opspelen. Hierdoor duurt de reis naar huis soms langer dan verwacht waardoor niet alle kinderen netjes aanwezig zijn op de eerste schooldag. Iets wat binnen de Ugandese cultuur wordt geaccepteerd. Na de tweede onderwijsweek moet iedereen toch wel echt aanwezig zijn. Vanuit Uganda krijgen wij dan altijd de actuele sponsorlijsten waarin we kunnen zien welke sponsorkinderen ook dit jaar weer op school zitten. In baby class zullen in ieder geval 15 nieuwe sponsorkinderen zitten. Aan deze kinderen wordt zo spoedig mogelijk een sponsorouder gekoppeld. Vaak zijn dit de sponsorouders die vorig jaar een sponsorkindje hadden in top class. Deze kinderen hebben hun diploma behaald en de meeste van hen volgen geen gesponsord onderwijs meer. De sponsorouders van deze kinderen kunnen dan nu weer worden gekoppeld aan een nieuw sponsorkindje in baby class. Van alle top class kinderen zijn er elk jaar 5 kinderen die wel gesponsord doorleren: zij krijgen de mogelijkheid om door te stromen naar de basisschool. Lisa selecteert deze 5 kinderen. Zij kijkt onder andere naar de financiële thuissituatie. De sponsorouders die gekoppeld zijn aan deze 5 kinderen, blijven uiteraard deze kinderen doorsponsoren.

Zoals u in het vorige maandstukje heeft kunnen lezen, beginnen we 2015 met een pilot waarbij alle kinderen een starter om half 8 in plaats van ontbijt om 10 uur krijgen aangeboden. Alle kinderen krijgen een sneetje brood met daarop Blue Band en een glas water. Van Lisa hebben we begrepen dat het een groot succes is. De kinderen smullen er goed van, zoals u ook kunt zien op de onderstaande foto. Een goed begin van het nieuwe jaar!

Sinds dit schooljaar heeft de kleuterschool ook haar eigen schoonmaaksters die de veranda schoonmaken na de pauzes en de wc’s aan het einde van de dag. Afgelopen jaren werd dit altijd gedaan door onze kok. Uit principiële redenen wilde zij dit niet meer doen. Na overleg is besloten dat de kok minder salaris krijgt en van dit bespaarde geld twee vrouwen in dienst worden genomen voor de schoonmaakklussen. De twee schoonmaaksters zijn erg betrokken bij de school: zo waren zij vrijwillig aanwezig op Cleaning Day – dé schoonmaakdag in het weekend voordat de school weer open gaat, waarop de hele school een grootste schoonmaak ondergaat.

En met de start van het nieuwe schooljaar, is het ook weer tijd voor professionaliseringsactiviteiten. Alle juffen gaan aankomende maand naar een seminar over het lesgeven in leesvaardigheid: hoe kun je de kinderen zo goed mogelijk leren lezen? Deze seminar wordt georganiseerd door basisschool St. Francis, een van de 2 basisscholen waarmee Stichting Happy and Joy samenwerkt. Om deze reden zijn onze juffen ook uitgenodigd voor de seminar.

Kortom, het schooljaar begint met genoeg vernieuwingen die moeten leiden tot een nóg succesvoller schooljaar dan voorgaande jaren.