contactaanmeldenfotohome
Nieuws januari 2013

Januari 2013: Een nieuw jaar

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Allereerst wil Stichting Happy and Joy u een mooi 2013 toewensen. Waar wij in december de ene traditie na de andere traditie vieren, doet de bevolking van Uganda dit ook met kerst en oud & nieuw. De gebruiken en tradities verschillen echter nogal met Nederland. Te beginnen met kerst: in zowel Nederland als Uganda wordt een mooie boom opgetuigd. Hoe die boom eruit ziet, verschilt echter nog al! Allereerst kiezen de Ugandezen een conifeer als kerstboom. Daarnaast wordt de conifeer niet versierd met kerstballen maar met wenskaarten. In de boom hangt een verzameling wenskaarten die de familie in de afgelopen jaren heeft ontvangen. Een overeenkomst in de gebruiken tijdens de kerstviering in Nederland en in Uganda betreft de familie: in beide landen is het gebruikelijk om met de familie te zijn en uitgebreid te eten.

Het oud & nieuwfeest gaat in Uganda ook niet onopgemerkt voorbij. Een gebruikelijke feestlocatie voor de jaarwisseling is een hotel. Veel hotels pakken groots uit met live optredens van grote en minder grote artiesten. Daarnaast verzorgen de meeste hotels een uitgebreide vuurwerkshow. Zo is Lisa, de directrice van de kleuterschool, op oudejaarsavond naar de internationale hotelketen Sheraton gegaan om feestelijk het nieuwe jaar in te luiden. De mensen die niet naar een hotel gaan, vieren de jaarwisseling ook met vuurwerk. Dit vuurwerk is echter wel even iets anders: om een mooi vuur te creëren, worden massaal oude autobanden verbrand in de dorpen waar geen grote hotels staan.

Nu de decembermaand voorbij is, kijken de Ugandezen al weer uit naar het volgende “commerciële feest”, te weten Valentijnsdag. Ook op deze dag worden alle romantische tradities uit de kast getrokken, met onder andere heel zoetsappige kaartjes.

Het nieuwe jaar wordt voor Stichting Happy and Joy een spannend jaar. De Stichting wil deze zomer beginnen met de uitvoer van de bouwplannen voor het aangekochte stuk land in 2011. Dit doet de Stichting niet alleen: samen met een jongerengroep van de Protestantse Gemeente Sassenheim, genaamd Attention, gaat de Stichting geld inzamelen en in de zomer naar Uganda om te bouwen. Om het benodigde budget te bereiken, organiseert Attention verschillende activiteiten in de Bollenstreek en gaat Stichting Happy and Joy verschillende fondsen aanschrijven voor financiële steun. Fingers crossed dus!
Financieel gezien is 2012 goed afgesloten voor de Stichting. Ten eerste heeft de Protestantse Gemeente Sassenheim de Stichting voor een tweede keer op een rij als jaarproject gekozen waardoor verschillende diaconieopbrengsten naar Happy and Joy gaan. Ten tweede heeft het Nortgho College in Noordwijk een sponsorloop gehouden waarbij de opbrengsten naar de Stichting gaan. Het Northgo College sponsort de Stichting al meerdere jaren. Tot dit jaar organiseerde de school een gesponsorde schaatsochtend. Omdat het dit jaar niet mogelijk was om een schaatsbaan af te huren, is het schaatsen verruild voor een wandeling. Stichting Happy and Joy wil zowel de Protestantse Gemeente Sassenheim als het Norhgo College heel hartelijk bedanken voor de sponsoring.

In 2013 zal er ook een verandering plaatsvinden in het personeelsbestand van Happy and Joy. Andrew, de voormalige nachtwaker, heeft een nieuwe baan gevonden. Daarom zal er op zoek gegaan moeten worden naar een nieuwe nachtwaker. De nachtwaker heeft een eigen woonvertrek op de school en beveiligd de school. Daarnaast helpt hij overdag met de schoonmaak van de school en met andere klusjes. We hopen snel een nieuwe nachtwaker te kunnen vinden.