contactaanmeldenfotohome
Nieuws juli 2012

Juli 2012: De kleuterschool goes digital

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Waar in de westerse wereld de ene digitale uitvinding na de ander op de markt komt, staan ook de technologische ontwikkelingen in Uganda, en in het bijzonder op de kleuterschool Happy and Joy, niet stil.

Allereerst is Lisa sinds kort de trotse eigenaar van een digitale camera. Omdat het zo leuk is? Nou niet alleen, het kan bijna niet meer anders! Tot op heden had Lisa altijd een ‘ouderwetse’ camera met een fotorolletje. De camera gebruikt zij met name om foto’s te maken van nieuwe sponsorkinderen zodat de Stichting haar sponsors een foto kan sturen van nieuwe sponsorkindjes. Helaas is deze camera onlangs stuk gegaan. Toen Lisa op zoek ging naar een nieuwe camera, bleek haar oude model bijna niet meer te koop in Uganda! De fotorolletjescamera-markt is verruild voor de digitale camera! Zodoende heeft Lisa nu een digitale camera. Bijkomend voordeel is dat Lisa nu makkelijker foto’s kan maken en deze goedkoop naar ons kan mailen. Hierdoor ontvangen we met hogere regelmaat een leuke klassenfoto van de kinderen! Een paar hiervan kunt u ook zien op onze website onder het kopje ‘foto’s’ of klik hier en ga direct naar de foto-pagina.

Daarnaast heeft de kleuterschool sinds kort mobiel internet! Jarenlang moest Lisa naar de grote stad als zij haar financiële overzichten, beschrijvingen van sponsorkinderen of andere informatie naar Nederland wilde mailen. Dit kostte niet alleen veel tijd, het werd ook steeds duurder nu de olieprijzen in Uganda blijven stijgen en de transportkosten enorm zijn toegenomen. Gelukkig is er sinds kort in Uganda de mogelijkheid om mobiel internet aan te schaffen. Het is als het ware een soort pre-paid mobiel internet. Voor een bepaald bedrag kan een x-aantal uren internettoegang worden gekocht. Als dit aantal uren is verbruikt, dan is het  ‘pre-paid bedrag’ aan mobiel internet op en moet er een nieuwe pre-paidkaart worden gekocht. Het klinkt omslachtig, maar u zult begrijpen dat dit voor Lisa al een hele verademing is ten opzicht van de reisjes naar de stad die zij eerst moest maken!

Tenslotte heeft de kleuterschool een nieuwe nachtwaker. De nachtwaker is Andrew: wellicht een bekende naam voor u en dat klopt. Eerder was Andrew de assistent van Lisa en ondersteunde hij haar met de administratieve zaken. Doordat Lisa haar studie heeft afgerond en weer fulltime op school aanwezig is, werd het werk van Andrew overbodig. Gelukkig kan de Stichting hem nu een nieuwe baan aanbieden, namelijk die van nachtwaker. In deze functie verblijft hij elke nacht op school en overdag helpt hij mee met schoonmaken. Stichting Happy and Joy is erg blij met de terugkomst van Andrew.