Mei 2011: Informatie overdacht, de sleutel tot succes…
Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.
Afgelopen maand heeft de Oegandadag plaatsgevonden. Deze dag vond plaats op de Haagse Hogeschool en heeft als doel om organisaties die zich inzetten in Uganda, met elkaar in contact te laten komen, van elkaar te laten leren en misschien zelfs wel te laten samenwerken. Dit wordt gestimuleerd door het creëren van een ‘markt’ waarop relevante partijen zich kunnen presenteren, maar ook door verschillende workshops te verzorgen. Drie bestuursleden van Happy and Joy hebben deelgenomen aan enkele workshops. Een van de workshops betrof microfinanciering en de mogelijkheden om een land duurzaam te kunnen helpen. Een zeer interessante workshop, waarvan de vergaarde kennis zeker meegenomen kan worden in de uiteindelijke beslissing voor de bestemming van het nieuw aangekochte stuk land.
Om deze beslissing te kunnen maken, is het ook van belang om te weten wat het bestuur in Uganda wil. Er zijn immers tal van mogelijkheden om de school meer zelfvoorzienend te maken (Matooke bomen, kippenboerderij, verhuur van huisjes voor lokalen danwel toeristen), maar wat is nu de beste mogelijkheid volgens de Ugandezen? Aankomende maand gaat een van de bestuursleden naar Uganda toe, en zal dit onderwerp uitvoerig worden besproken met Lisa, de directrice van de school. In deze gesprekken zal uiteraard ook centraal staan waar de lokale gemeenschap behoefte aan heeft. Dit is van belang voor een levensvatbaar project. Ook zal het aangekochte stuk land goed onderzocht worden: wat zijn de mogelijkheden? Al deze informatie bij elkaar moet er voor zorgen dat het bestuur straks een gedegen besluit kan nemen omtrent de functie van het aangekochte land. To be continued dus…
Maar, er zal nog meer worden gedaan in Uganda. Zoals al beschreven in het nieuwsbericht van april, staat de professionalisering van het werkproces ook centraal. Er zal zodoende informatie worden uitgewisseld over wederzijdse wensen, behoeften en verwachtingen. Naast al het gepraat zullen echter ook de handjes uit de mouwen worden gestoken: de buitenkant van de school is toe aan een nieuwe verfbeurt, dus ook aan fysiek werk geen gebrek.
In Uganda zelf genieten de kinderen nu van een welverdiende vakantie. Op het moment dat ons bestuurslid in Uganda aankomt, begint de schoolweek weer. Vaak komen de kinderen van heinde en verre, aangezien in vakanties vaak familie, wonend op het platteland, wordt bezocht. Omdat de school in een meer stedelijk gebied is gelegen, is het soms een hele onderneming, zeker gezien de vervoersmogelijkheden. Het is altijd weer hopen dat alle kinderen op tijd terug zijn, zodat elk kind vanaf het begin van het nieuwe trimester onderwijs kan volgen, maar de ervaring leert dat gedurende de hele week de kinderen langzaam binnen druppelen… De Ugandese cultuur blijft altijd verrassend anders!
Tenslotte wil de Stichting u graag op de hoogte houden van de politieke ontwikkelingen in Uganda. Zoals u heeft kunnen lezen in het nieuwsbericht van april was de oppositieleider Besigye opgepakt nadat hij en zijn aanhangers hebben gedemonstreerd tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Afgelopen week is Besiqye vrijgelaten maar helaas is hij een dag later wederom opgepakt. Dit alles leidt tot verschillende vormen van onrust in Kampala, de hoofdstad van Uganda.