contactaanmeldenfotohome
Nieuws oktober 2011

Oktober 2011: Einde van het schooljaar in zicht

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

In november is het schooljaar in Uganda weer afgelopen. Het nieuwe schooljaar start elk jaar in februari. Dat betekent dat de kinderen bijna, een welverdiende, twee maanden vakantie hebben.
Om het schooljaar feestelijk af te sluiten, wordt er elk jaar iets bijzonders georganiseerd. Dit jaar wordt er een uitje naar het Ugandese pretpark Diddy’s World georganiseerd. Daar kunnen de kinderen lekker spelen, in de verschillende draaimolens gaan en van glijbanen afroetsjen. De kinderen vinden het altijd geweldig en voor de meeste van hen is het dan ook een unieke gebeurtenis. Het uitje naar Diddy’s World wordt gefinancierd door een speciale sponsorbijdrage van dhr. en mevr. Scholten.
Het einde van het schooljaar gaat ook gepaard met een moeilijke keuze: welke vijf kinderen uit topclass mogen doorleren op de basisschool? In verband met de hogere onderwijskosten van de basisschool, is het voor de Stichting niet mogelijk om alle kinderen door te laten stromen. Om een financieel gezonde Stichting te blijven, kunnen daarom slechts vijf kinderen door naar de basisschool. De directrice van Happy and Joy, Lisa, besluit welke kinderen door mogen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid van de kinderen gedurende het afgelopen studiejaar.

Ander feestelijk nieuws uit Uganda is het succes van het nationale voetbalteam, the Uganda Cranes. In Uganda is voetbal een belangrijke sport en het leeft echt onder de bevolking. Dit jaar speelt het voetbalteam bijzonder goed en wint het de ene wedstrijd na de ander. Omdat in februari de Africa Cup wordt georganiseerd, zijn de verwachtingen hooggespannen. In 1978 was het team voor het laatst tweede geworden in deze Cup; hoog tijd om deze prestatie te evenaren of te overtreffen.

Zoals wellicht bekend bij u, zijn heftige regenbuien kenmerkend voor Uganda. Dit zorgt er dan ook voor dat Uganda een prachtige groene cultuur kent. Naast de regenbuien, kent Uganda echter ook heftige onweersbuien. Door afwezige bliksemafleiders leiden deze onweersbuien soms tot dramatische gevolgen. Zo zijn verschillende scholen als eens getroffen door een blikseminslag met alle noodlottige gevolgen van dien. Daarom is Stichting Happy and Joy op dit moment bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om een bliksemafleider op de school te plaatsen. De school is, op een moskee na, het hoogste punt in de directe omgeving en daarom ook zeer kwetsbaar voor dergelijke onweersbuien.

Tot slot is er nog goed financieel nieuws te melden vanuit Nederland: Voor 2011 en 2012 is de Stichting het hoofdproject van de Gereformeerde Kerk Lisse. Dit betekent dat de opbrengsten van verschillende collectes ten goede (zijn) (ge)komen aan de Stichting. Tot nu toe heeft de Stichting al hele mooie sponsorbijdragen mogen ontvangen vanuit de Gereformeerde Kerk. Daarnaast heeft de Stichting wederom een groot sponsorbedrag mogen ontvangen vanuit Advocatenkantoor De Groen & Van Lint uit Sassenheim en heeft ook de Ladies Circle uit Voorhout de Stichting gesponsord met een gift. Tenslotte heeft de Protestantse Kerk Sassenheim Stichting Happy and Joy uitgekozen als hoofdproject voor 2012. De Stichting wil via deze weg alle bovengenoemde sponsoren heel erg bedanken!