contactaanmeldenfotohome
Nieuws september 2015

September 2015: De huurders

Inmiddels hebben we drie huurders die onze huurhuisjes bewonen. De huurders wonen in de huisjes waarin de douche helemaal goed werkt. De huurders zijn ons aangedragen door de `broker´ waarmee we samenwerken en door een bekende uit het dorp. Helaas blijkt meteen weer hoe het werkt in Uganda: de bekende verwachtte ook een vergoeding, net zoals wij de broker betalen, voor het aandragen van een huurder. Het begrip ‘vriendendienst’ is een onbekend fenomeen in Uganda…

Hieronder wat informatie over de huurders:

Huisje 1: Het eerste huisje, kijkend vanaf de entree van het terrein, wordt bewoond door een stel met 1 kind. De vrouw is docent op de Islamitische Universiteit. Ze hebben een zoon. De man is niet elke dag aanwezig; hij komt af en toe langs.

Huisje 2: In het tweede huisje woont een vrouw die schooljuf is op de basisschool. Zij heeft twee kinderen.  Op dit moment is ze al twee maanden niet aanwezig in het huurhuisje. Haar jongste kind is erg ziek en ze is naar haar moeder in de village voor extra zorghulp. Haar man heeft een tweede vrouw en komt af en toe langs.

Huisje 3: In het derde huisje wonen een man en vrouw met hun twee kinderen. Beiden werken in het dorp. De man was leraar op de middelbare school, maar inmiddels heeft hij een andere baan. Dit stel heeft ook een auto die op de compound staat geparkeerd.

De compound – de gemeenschappelijke tuin – staat goed symbool voor de culturele verschillen tussen Nederland en Uganda. In Uganda willen ze de compound zo veel mogelijk volstorten met cement. Dit oogt statig en het is makkelijk voor het parkeren van de auto’s. Wij zijn van mening dat de compound groene elementen moet behouden. Ten eerste sluit dit aan bij ons “schoonheidsideaal” van tuinen. Daarnaast is dat ook minder warm dan cement. Tot slot is dit ook een goedkopere aanpak dan het volstorten met cement. Op dit moment staat er een hele mooie papayaboom op de compound. Wij willen deze graag behouden, de Ugandezen willen deze weg omdat de boom maar in de weg staat.  U kunt zich voorstellen dat dit een interessante en ingewikkelde discussie is waar het laatste woord nog niet over gezegd is…