Geschiedenis

Stichting Happy and Joy ondersteunt de Ugandese school. Zo is het niet altijd geweest. Het is begonnen met een stage in Uganda van Nathalie, tegenwoordig de voorzitter van de stichting. Na de stage bleef het kriebelen om een eigen project te starten in Uganda. Na onderzoek werd bekend dat er behoefte was aan een goede kleuterschool. En zo gebeurde! Na veel geregel in Nederland en het zoeken van allerlei sponsors, woonde Nathalie in 2003 en 2004 in Uganda en begon met hulp van de plaatselijke bevolking een kleuterschool. Er werd een oud gebouw gehuurd, dat werd opgeknapt en klaar gemaakt om als school te dienen. Dit was in Mutundwe, ongeveer 20 minuten van de hoofdstad Kampala. De eerste schooldag van Happy and Joy was 9 februari 2004. De school bestond toen uit twee klasjes.

In de zomer van 2004 is Esther Nathalie een paar weken komen helpen met het klaarmaken van een bijgebouw tot leslokaal. De kleuterschool had toen eindelijk drie klasjes. In die zomer al ontstond het idee dat het fijn zou zijn als er grond gekocht kon worden om een eigen school op te bouwen. Huren was duur en onzeker en een eigen school zou toekomstbestendig zijn. Toen Nathalie en Esther terug waren in Nederland hebben ze de Stichting Happy and Joy opgericht samen met Loek. Deze Stichting bestaat sinds januari 2005. Dankzij de Stichting kon er meer en makkelijker geld ingezameld worden. Het doel was: grond kopen en een school bouwen.

Dit doel werd in januari 2005 en 2006 waarheid. In de loop van 2005 kon al grond worden aangekocht in een naburig dorpje, Kabojja. De kinderen van Happy and Joy konden daar mee naar toe verhuizen. In januari en februari 2006 is samen met een groep Nederlandse vrijwilligers en de lokale bevolking de school gebouwd. Er werden drie klaslokalen gemaakt en vier bijgebouwen, waarin een huisje kwam voor de nachtwaker, het kantoor voor de directrice, de keuken en een opslagruimte. Ook was er een wc-blok. Het nieuwe schoolgebouw werd in mei 2006 in gebruik genomen.

Het bestuur van Happy and Joy is in de loop van de tijd een beetje veranderd. Loek is afgetreden en Stephanie en Leonie traden toe. Ook is er later nog twee keer nieuwe grond bijgekocht in Uganda. De eerste keer was aan de achterzijde van de school. Daarop werd een sportveld aangelegd, zodat de kinderen meer speelruimte hadden. De tweede keer was in 2011, ditmaal aan de zijkant van de school. Op dit stuk grond zijn huurhuizen en wc’s gebouwd. Hiermee willen wij ervoor zorgen dat Happy and Joy meer zelfvoorzienend wordt. De huurinkomsten stromen terug naar de school.