contactaanmeldenfotohome
Nieuws februari 2016

Februari 2016: Belangrijke weken voor de paus en de president

Op dit moment hebben de kinderen in Uganda hun welverdiende zomervakantie. In december is altijd de laatste schoolmaand van het jaar. Ook dit jaar is het schooljaar weer afgesloten met een ‘graduation party’. Tijdens dit feestje worden de ouders/verzorgers van de kinderen uit top class uitgenodigd om de diploma uitreiking van de top class kinderen bij te wonen. En dat feestje is niet niets! Een feestje zonder eten is geen feestje en dus was er ruim 25 kilo aan vlees ingekocht om alle ouders te voorzien van lekkere hapjes. Verder is er altijd een hoop muziek en is het een hele gezellige dag.

Dit jaar was het diploma feestje twee weken eerder dan normaal. Voor het eerst sinds jaren bracht de Paus een bezoek aan Uganda. Door dit hoog bezoek sloten alle scholen twee weken eerder hun deuren zodat Uganda alle voorbereidingen voor de komst van de Paus goed konden voorbereiden. Hierbij kan gedacht worden aan veiligheidsmaatregelen en de aanleg van de nodige infrastructuur.

Over twee weken gaat de school weer open; ook dit is iets later dan normaal. Dit komt omdat op 18 februari de verkiezingen plaatsvinden. De verkiezingen zijn altijd een spannende periode. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen president Museveni, die al drie decennia aan de macht is, ervan zijn tegenstanders in de aanloop naar te verkiezingen te intimideren. Hoewel de regering dit tegenspreekt, geven andere nieuwsberichten vaak een ander beeld: zo is afgelopen week een Oegandese generaal door een militaire rechtbank veroordeeld nadat hij Museveni zou hebben bekritiseerd. De democratie blijft soms ver te zoeken… We zijn benieuwd naar het verloop van de verkiezingen.