contactaanmeldenfotohome
Nieuws mei 2014

Mei 2014: Salarissen

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Waar velen van ons hebben kunnen genieten van een paar vrije dagen of zelfs een of twee vrije week/weken, hebben de kinderen in Uganda ook meivakantie. Op 17 april is de school dicht gegaan. Op 19 mei opent de school haar deuren weer en zal snel het tweede trimester aanvangen.

Voordat de vakantie aanving, heeft Lisa (de directrice van de school) alle juffen bijeengeroepen om het eerste trimester te evalueren. Wij hebben daar een mooi verslag van gekregen. Een van de door de juffen ingebrachte punten was het salaris. De juffen gaven aan dat zij ontevreden waren over hun salaris – op andere scholen kunnen zij meer verdienen. Wij hebben Lisa gevraagd hier onderzoek naar te doen. Uit verschillende opgevraagde lijsten bij andere scholen blijkt inderdaad dat wij de juffen minder salaris betalen dan gemiddeld. Om te voorkomen dat onze goed gekwalificeerde juffen naar andere scholen vertrekken om les te geven, zijn wij genoodzaakt om hier iets mee te doen. Daarnaast is in de loop der jaren het leven in Uganda ook duurder geworden en onze salarissen zijn nog niet voldoende aangepast op het huidige prijsniveau in. Dit blijkt ook uit de salarissen van de andere scholen. Om deze twee redenen heeft de Stichting besloten om de salarissen van onze werknemers te verhogen. In totaal zal de Stichting circa 60 euro meer moeten overmaken per maand.

Het salaris in Uganda is opgebouwd uit twee delen: salaries + house allowances. De salaries is echt voor het werk dat wordt uitgevoerd. De house allowances is een soort van huishoudgeld. Hiermee wordt de werknemer ondersteund in de woonkosten en de kosten voor levensonderhoud. Omdat deze verdeling gebruikelijk is in Uganda, heeft de Stichting deze verdeling ook toegepast bij de berekening van het nieuwe salaris. Op deze manier is het voor de juffen inzichtelijk hoe het salaris tot stand is gekomen en zijn zij hopelijk weer meer tevreden over hun inkomsten.