contactaanmeldenfotohome
Nieuws november 2012

November 2012: Hoogtepunten op verschillende niveaus

Maandelijks schrijft een bestuurslid van Stichting Happy and Joy een stukje over het wel en wee in Uganda en binnen de stichting. Op deze manier hoopt de Stichting u op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen.

Op drie september j.l. is het derde trimester van het cursusjaar al weer begonnen in Uganda. De kinderen zullen tot eind november nog naar school gaan en dan is studiejaar 2012 al weer op zijn einde. De kinderen hebben in december en januari hun grote vakantie. Het schooljaar wordt altijd afgesloten met een eindejaarsuitje. Wat dit precies inhoudt, verschilt per jaar. In het verleden zijn de kinderen naar een pretpark geweest en is er een ouderdag geweest waarbij de kinderen dansoptredens geven voor de ouders. Dit jaar gaan de kinderen waarschijnlijk naar een speeltuin in Entebbe, de stad waar ook het vliegveld ligt. De kinderen ervaren deze dag altijd als hoogtepunt van het jaar!

De Stichting zelf heeft deze maand ook een hoogtepunt gehad: na jaren van geregel en gedoe is Happy and Joy Nursery School eindelijk officieel een rechtspersoon, namelijk een NGO: Non-Gouvernementele Organisatie. In Uganda mag iedereen een school beginnen, maar je bent verplicht om de school zo snel mogelijk te legaliseren. Dit is echter helemaal niet zo makkelijk! Door gebrekkige informatievoorziening en bureaucratie is de Stichting hier al jaren mee bezig, maar nu eindelijk hebben we het registratiepapier in ons bezit. Doordat de school nu een NGO is, zijn er bepaalde administratieve plichten (o.a. inzicht in boekhouding) maar zijn er ook rechten. Zo mag de school nu officieel geld ontvangen en activiteiten ontplooien om de school draaiende te houden en van een toekomst te voorzien.

Een ander hoogtepunt is dat juf Angella zwanger is! Wanneer de baby precies verwacht wordt is niet duidelijk: mooie echo’s zoals wij dat in Nederland kennen is daar niet mogelijk, dus het is altijd maar een beetje “gokken”.  Maar het kindje zal niet heel lang meer op zich laten wachten!

Ook de school is weer in ontwikkeling, en dan in het bijzonder de keuken. Een van de bijgebouwen naast de school doet dienst als keuken. De keuken is alleen niet zo groot. Dit maakt het koken niet makkelijk. Daarnaast zijn er onvoldoende mogelijkheden voor afzuiging en “doortochten” waardoor de rook te veel in de kleine ruimte blijft hangen. Daarom is besloten om de keuken te vergroten door de ruimte naast de keuken er bij te betrekken. De tussenmuur zal worden doorbroken en er zullen extra ramen gemaakt worden wat het doortochten zal bevorderen.